Човекът е най-странното животно, което можете да срещнете по тези земи. Правени са всевъзможни опити да бъде изучен, проучен, обяснен... но успехът на всеки опит е толкова условен, колкото условни си остават и хората. Все пак човекът е човек, когато... не се губи по пътя.

петък, 8 февруари 2008 г.

Промяна 3: Излез на пазара на труда

Ако ще си сменяш работата и освен ако не си ударил трите милиона от тотото или пък нямаш дебело наследство, логично трябва да си потърсиш нова.

В моят случай, въпреки че ударих трите милиона, реших, че поне от куртоазия трябва да работя нещо, което да ми е интересно и да ме ангажира социално, защото иначе рискувам да си вися вкъщи и в опит за запълване на скуката, да пускам пост след пост.

Шегувам се. За куртоазията. И за милионите.

Преди да си кандидатстваш за конкретно място, проучи пазара и виж колко струваш. Източниците задължително трябва да са повече от два. Малко обидно е да установиш, че стартовите заплати на някакви други места са равни на настоящата ти, особено след като си драпал за нея няколко години. Но това е дребен кахър.

Преди да кандидатстваш трябва и да не правиш грешката да не си решил в коя сфера искаш да работиш. Едно от най-важните решения в живота е избора на професия, а след това и упоритото преследване на кариера в тази област.

След това важното е да откриеш обявите, които да са написани за теб. Наред с това идва и моментът да напишеш перфектното CV и мотивационно писмо. В нета е пълно с щури съвети за съставянето на тези тъй важни презентационни документи, така че не е особено трудно. Най-важното е вътре да напишеш всичко, което считаш за важно за съответната позиция. Може и преценката да ти се окаже грешна, защото аз попаднах на обява, която бе написана точно за мен – от образование до трудов опит – и въпреки това ми отговориха, че не отговарям на изискванията. Е, да, няма как да отговарям на изисквания, които не са описани.

Всъщност успокоителното е, че работа има. Всички, които твърдят, че има безработица, ги пратете по дяволите. Работа колкото искаш. Проблемът е, че често или е нископлатена, или условията й изобщо няма да Ви устройват. Като потърсиш активно в купищата обяви, все ще изскочат две-три, за които си струва да направиш усилието да натиснеш бутона „кандидатствай”.

От тук нататък се въоръжи с търпение, защото често по обявите отговарят бавно и чакат да се съберат достатъчно кандидати. Ако си кандидатствал за нещо ей така, не чакай да ти се обадят, а търси активно и други възможности.

Освен това не забравяй, че излизайки на пазара на труда, автоматично ставаш почти никой и част от общата маса кандидатстващи и само от теб зависи да се изтъкнеш и да изплуваш до върха.

И докато си предприел всички нужни стъпки за промяна на професионалното статукво, можеш да се обърнеш и да се опиташ да подредиш и личния си живот и пространство. Което понякога може да отнеме далеч повече усилия. За това обаче - по-късно.

Междувременно се опитай да си свиркаш.

Няма коментари: