Човекът е най-странното животно, което можете да срещнете по тези земи. Правени са всевъзможни опити да бъде изучен, проучен, обяснен... но успехът на всеки опит е толкова условен, колкото условни си остават и хората. Все пак човекът е човек, когато... не се губи по пътя.

петък, 25 януари 2008 г.

По време на война всичко е позволено

Спокойно можем да кажем, че малки въоръжени конфликти възникват всеки ден, всяка минута дори, в някаква точка на планетата. Точно сега, докато четете, някой някъде се изправя в сблъсък срещу някой друг, за да премерят силите си в дуел и да изведат победител.

В пълно оправдание на максимата, че целта оправдава средствата, в името на военната победа се използват много средства. И не става въпрос само за директния сблъсък, където силите между двете страни се мерят пряко. Всеки сблъсък се предшества от т.нар. фаза на тихата война, където диапазона от средства преминава през шпионаж, контрашпионаж, тайни споразумения, предателства, засади…

Знаете тази поговорка, че за да спечелиш войната, може да се наложи да загубиш някоя и друга битка. Безспорно е вярно. Отстъплението понякога е част от тактиката за нападение. И не, не винаги е вярно, че атаката е най-добрата защита. Защото атаката може да е израз на смелост, но не винаги показва добро обмисляне на бойната обстановка.

За да спечелиш войната, трябва да имаш стратегия. В тази стратегия трябва да си обмислил и преценил хубаво условията, в които ще воюваш и характера на целите, които искаш да постигнеш. Най-важната точка в стратегията е да избереш средствата, които ще те отведат до победата. И не на последно място трябва да оставяш тила и фланговете си винаги подсигурени, защото врага има навик да удря в слабите точки.

Готов си. Можеш да сложиш бойното снаряжение и да поемеш по пътя на самотния войн. Ако паднеш някъде ранен, се опитай да се измъкнеш до най-близкия лазарет за оказване на първа помощ. После възстанови силите си и се хвърляй в бой отново. Искам да те уверя, че точно в тази война трудно ще паднеш смъртоносно ранен. Може да позагубиш някоя и друга част от себе си, но от теб зависи да продължиш напред, до победата или до поражението. Хубавото е, че войни има колкото искаш, така че дори победен в една, можеш да се окажеш победител в друга.



~

~

~



А сега замени навсякъде военния контекст с вариациите на думата „любов”. Няма да казвам, че любовният фронт понякога е толкова кървав, колкото военния. А все пак говорим за любов. А пък основното й средство за водене е тихата дипломация. А сблъсъците не са толкова физически, колкото емоционални, но пораженията често са пак толкова катастрофални. Къде е лазарета обаче?



Make love, not war.

Няма коментари: