Човекът е най-странното животно, което можете да срещнете по тези земи. Правени са всевъзможни опити да бъде изучен, проучен, обяснен... но успехът на всеки опит е толкова условен, колкото условни си остават и хората. Все пак човекът е човек, когато... не се губи по пътя.

четвъртък, 24 януари 2008 г.

Орешарски, хич не те бива в прогнозите

Не знам дали знаете, обаче в момента тече световна (уж неикономическа, но пък) финансова криза. Всъщност всяка финансова криза рефлектира върху икономиката неизбежно, защото икономиката е тази, която задвижва финансовите пазари. Същевременно, за да се стигне до финансова криза, значи нещо вече в икономиката е закуцало и тези проблеми не са от вчера. В българските медии въпросите за световните икономики да са рядко застъпени, защото общо взето това е информация, от която се интересуват ограничен кръг от хора и те знаят от къде да си съберат нужната информация.

Пример за човек, който трябва да се интересува от процесите в световната икономика, несъмнено е финансовият ни министър, защото той (заедно с екипа си разбира се) трябва да следи процесите и тенденции, да ги анализира и съответно да прави прогнози, въз основа на които да се движи фискалната политика на държавата ни.

Фактът за сриването на индексите на световните борси ме заинтересува, не защото търгувам с ценни книжа активно, а поради вроденото ми любопитство. Всъщност световната криза започва от подобна финансова в САЩ, породена от безразборно раздадените ипотечни кредити, част от които са се превърнали в несъбираеми. Логично е САЩ като водеща икономическа сила да оказва влияние върху световната икономика като цяло.

Случайно обаче попаднах на изказване с нашия министър от септември миналата година, в което той твърди, че „финансовата криза в САЩ няма да окаже влияние у нас”. Това е чудесен факт, уважаеми г-н Министър. Обаче трябваше да обясните защо няма да окаже влияние. Защото тайната му мисъл е била, че за да има финансова криза, в България трябва да има финанси. Казано честно, не е като хич пък да няма и доказателството за това е сриването с близо 20 % на стойността на ключовите участници на българския финансов пазар. Иначе ефект върху мен засега няма. Само за това се съгласих. Дългосрочна прогноза за влиянието на тази криза, разбира се, не може да се направи в момента, освен неоспоримия факт, че тя ще бъде овладяна.

Във въпросното изказване Орешарски активно се хвали с инфлацията от само[!] 6,5 % за 2006 г. Извинете, г-н Орешарски, колко е инфлацията за 2007 г.? Мисля, че това биха били по-интересни цифри. Вие обаче повтаряте като счупен грамофон, че „страната ще продължи политиката на макроикономическа стабилност и реализирането на бюджетни излишъци в средносрочен план като противодействие на евентуални външни и вътрешни дисбаланси” и че „средносрочна цел е и облекчаване на данъчния режим с цел увеличаване на икономическата активност”. Защото всичко това е прах в очите на хората.

28,9 % са поскъпнали недвижимите имоти средно за страната. В София това поскъпване, разбира се, е с малко по-големи проценти. Инфлацията, г-н Орешарски, за миналата 2007 г. е 12 %. Вие твърдите, че причина за тази инфлация е лошата реколта и метеорологичните условия. Може и това да има известен принос, обаче в свят, в който промишлеността движи икономиката, да се оправдаваме със селското стопанство ми се струва малко несериозно.

Предвидили сте някаква бюджетна рамка за 2007 г. Всъщност единственото, което се чува, е, че няма пари за това и онова. Но пък вие се радвате, че ще има бюджетен излишък.

Знаете ли, г-н Орешарски, аз нямам икономическо образование. И затова не смея да правя прогнози. И от финанси и макроикономика нищо не разбирам, но както виждате това не ми пречи да пиша (говоря) за това. Но аз съм една обикновена Лемънпай, а Вие все пак сте ни финансов министър.

Внимавайте с прогнозите.

Няма коментари: