Човекът е най-странното животно, което можете да срещнете по тези земи. Правени са всевъзможни опити да бъде изучен, проучен, обяснен... но успехът на всеки опит е толкова условен, колкото условни си остават и хората. Все пак човекът е човек, когато... не се губи по пътя.

четвъртък, 14 февруари 2008 г.

Промяна 7: Накарай нещата да се случват

Най-кратката дефиниция на живота е случването на нещата. Затова и прекарваме голяма част от живота си, очаквайки нещата да се случат. И пак затова често сме толкова разочаровани и наранени. Защото очаквайки случването и преминавайки през неслучването им, усещаме как си пилеем времето с пълни шепи. Щедри сме с времето си, а не трябва, защото в крайна сметка имаме толкова малко. Докато се обърнеш и забелязваш как дните, седмиците, годините са минали.

Помня…

3-годишно хлапе тича по улицата, за да прегърне човека насреща.

15-годишна тинейджърка пак бяга по улицата, но този път да избяга.

25-годишна пришпорва таксито, за да не изпусне самолета.

И така както се втурваме с бясна скорост към нещата, които искаме да се случат, по същия начин с упорито упорство застиваме на място, за да видим какво ще се случи. Няма правила, няма логика.

Някой ще каже, че каквото трябва да се случи, то ще се случи. Друг ще каже, че колкото и да искаш нещо, то може да не се случи. А аз ще кажа, че нещата трябва да бъдат накарани да се случват. Защото колкото повече стъпки предприемаш към случването на нещата, толкова повече разбиваш на пух и прах вероятността да не се случат. Или тук идва третия, който казва, че онзи горе дава, но в кошара не вкарва.

Не знаеш какво искаш? Реши. Днес. Сега. Не знаеш как да го направиш? Помисли. Начин винаги има. Не можеш? Тъпо оправдание.

Има и моменти, в които случващото те връхлита с такава бясна скорост, че не можеш да устоиш на порива му и просто се подчиняваш. Тези моменти обаче са изключително редки. И да, зная, всеки ги чака. Точно в очакването на случването. Да кацне птичето на рамото ти. Искам да мога да ловя птичетата и да ги поставям по раменете на приятелите си. Понякога успявам. Защото карам нещата да се случват. А друг път не успявам, защото чакам своето птиче и не забелязвам света в очакването.

Въпреки това, тогава, когато искаш нещо да се случи, просто услови мига и се спусни по него.

Carpe Diem

& Cheers

& Keep the Love

2 коментара:

Анонимен каза...

Скоро прочетох някъде една мисъл на Гьоте, която ужасно ме зареди: "Щом нещо можете, щом нещо искате - сторете го! В дързостта има дух, има мощ, има магия!"

Много хубав текст си написала, усмихна ми следобеда и ме накара да "случа" няколко важни неща:)

Сладко лимонче каза...

Много се радвам, Елени. Ти пък ме зареди допълнително с тази мисъл на Гьоте. Благодаря.